Azontúl, hogy a szobádba egy csapásra varázslatos illattal teli és meghitt hangulatot varázsol, másra is jó. Azok a leghatékonyabb wellness szokások az életedben, amelyek a legkönnyebben beilleszthetőek a mindennapjaidba. Gondolj csak az illóolaj diffúzorokra. Igazán remek kiegészítője lehet az „énidő”, a feltöltődés otthoni rituáléjának. A teret egy nyugodt, harmonikus hellyé alakítva, ahol még a lélegzetvétel is könnyebb (néha akár szó szerint is). Ezek az aromaterápiás készülékek, minimális ráfordítást igényelnek tőled az újratöltéshez, ellenben jelentősen gazdagítják a lazítás, relaxálás élményét. Légy óvatos! A párologtatott illóolajok rendkívül intenzívek lehetnek, éppen ezért nem mindenki számára javasolt a használatuk. A következőkben mindenre kitérünk bővebben!

Mi is tulajdonképpen az illóolaj párologtató?

Leegyszerűsítve, az illóolaj párologtató egy készülék, ami az esszenciális olajokat apró molekulákra bontja le, majd elpárologtatja azokat, ezzel teremtve kellemes és megnyugtató légkört. Ezek a hatások természetesen a diffúzorba töltött illóolaj függvényében érvényesűlnek. A különböző illóolajok, különböző hatásokkal bírnak, például a levendula kitűnően támogatja az alvást. A párologtató feladata a részecskék egyenletes eloszlatása és a megfelelő koncentráció garantálása, hogy könnyen belélegezhető legyen, de ne terhelje túl a szoba levegőjét.

Mire használhatjuk?

Közismert tény, hogy az illatok erősen kapcsolódnak az emlékezethez. Az olajok hangulatot, tónust adnak a térnek és az aznap végzett tevékenységnek. Szinte minimális időráfordítással azonnali kikapcsolódást ígérnek.
A diffúzor használatával rögtön érzékelhetővé válik a hatás, hiszen az illóolajok gyorsan működésbe lépnek. Ráadásul párologtatásukkal kellemes hangulatot idézhetünk meg, amivel hatékonyabbá válhatunk és új, jó szokásokat építhetünk be a mindennapjainkba!
Például, ha levendula illóolajat párologtatunk a munkából hazaérve, az jelzi a szervezetünknek, hogy itt az ideje kiengedni, leszakadni a kütyükről, venni egy nyugtató fürdőt, olvasni egy jó könyvet, egyszerűen átlényegülni. Használhatod meditációhoz, masszázs alatt, jógához, munkához, tanuláshoz, elalváshoz…

Milyen típusú diffúzorok vannak a piacon?

Jelenleg a piacon megvásárolható diffúzorokat, négy nagy csoportba tudjuk besorolni. Válaszd ki a számodra és az igényeidnek leginkább megfelelőt és természetesen azt, aminek helyet is találsz otthon.

Illóolaj porlasztó készülék: Ezek a diffúzorok, a légnyomás segítségével párologtatják el az illóolajokat. A vákuum „húzza ki” az elosztó cső tetejére az olajat, ahonnan a levegőbe aromacseppként távozik. A porlasztós diffúzor nem igényel vizet vagy hőt a működéséhez, ami alacsony karbantartási igénnyel párosul. Ezek műanyagmentesek, a környezettudatos felhasználók legnagyobb megelégedésére.

Ultrahangos aroma párologtató diffúzorok: Az ultrahangos rezgések az olajmolekulákat megtörik, így képezve rendkívül finom ködöt. Ebben az esetben az illóolajokat vízzel kell higítani, hogy a diffúzor az elektromos frekvenciák segítségével a kipárolgó vízzel együtt az esszenciákat is a légtérbe tudja juttatni. Az ultrahangos diffúzorok úgy működnek akár a hideg párásítók, különösen a hideg évszakokban nagyszerű választás, amikor nedvesíteni szeretnénk a levegőt. A műanyag ultrahangos alkatrészekre kitüntetett figyelmet kell fordítanunk, rendszeresen tisztítani, hiszen ezeket az illóolajok károsíthatják.

Klasszikus párologtatók:  Ennél a típusnál egy kis ventilátor segíti az olajat légneművé alakítani és a levegőbe juttatni. E folyamat során az olaj, veszít valamennyit a potenciáljából. Ez a készülék fajta azoknak kedvez, akik a gyors és alkalmi megoldását keresik az illóolajos élményeknek.

Hő vagy elektromos diffúzorok: A ventilátor helyett ebben az esetben a hőt, leggyakrabban elektromos áramot felhasználva alakítják át az olajat gőzzé. A melegítés megváltoztathatja az olajok kémiai tulajdonságait, fokozhatja vagy csillapíthatja is az intenzitását fajtától függően. Mivel itt nincs ventilátor ezért teljesen hangtalanul működik. Ide sorolhatók a gyertya diffúzorok, az elektromos hő diffúzorok és a lámpa gyűrű diffúzorok.
Vannak igazán dizájnos változatai is, némelyik hangulatvilágítással van ellátva vagy éppen hangot is lejátszik/zenél. Mindegy, hogy a divatos kerámia vagy a nád diffúzort választod, wellness hangulatot fog kölcsönözni a szobának, akár a minimalista stílust, akár a “hygge” hangulatát érzed magadhoz közelebbinek. Kifejezetten praktikusak azok a modellek, amelyek időzítővel vannak ellátva, így nyugodtan aludhatsz el mellette.

Illóolaj diffúzorok előnyei

Az olaj diffúzor használata segíthet könnyíteni a légzéseden és nem csak azért, mert “Zen” hangulatot teremt a térben. Számos illóolaj a gyógyászati és terápiás célokra is használatos. Például az eukaliptusz hatékony orvossága a náthának és a légzőszervi problémáknak. Akárcsak a parfümök készítésénél, itt is lehetséges, hogy több olaj keveréke tökéletes harmóniát alkotva kiegészíti egymást, ezzel egy “bűvös” elegyet alkotva. Ne csak az illatuk alapján válaszd az esszenciákat! Választhatsz a gyógyító tulajdonságaik alapján is! Amikor az íróasztalnál akad valami fontos feladatod és összpontosítanod kell, vagy energiára van hozzá szükséged, használd a bergamott és kardámom keverékét! Ez egy nagyszerű kombináció arra az esetre, ha koncentrálni kell. A bergamott azonnal felébreszt a száraz citrusos jegyeivel, a kardámom pedig szellemileg frissít fel. Olyan akár a reggeli friss levegő. Pihenéshez használd a muskátli, tömjén és mandarin keverékét! A muskátli az egyensúly megteremtésért és a nyugalomért felelős, a tömjén elmélyíti és lelassítja a légzésedet, míg a mandarin édességet kölcsönöz a keveréknek és gyengéden frissít is.

Hogyan tisztítsuk a diffúzort?

Ahogy már arról szó volt, a különböző típusú diffúzorok eltérő gondozást igényelnek. Nem szükséges minden használat után tisztítanod őket. Mi szeretjük is, amikor az előző alkalommal használt illat keveredik az aktuális olajokkal. Azonban egy gyors áttörölgetés soha nem árthat! Használd ki a diffúzor takarítására szánt időt, hogy összerendezd a gondolataidat és ráhangolódj a nap elkezdésére vagy épp befejezésére. Csak arra figyelj nagyon, hogy áramtalanítva legyen a készülék ilyenkor! Óvatosan öntsd ki belőle a vizet és töröld ki a tartályt egy nedves ruhával. Használhatsz természetes tisztítószert is. Mindenképpen igyekezzünk megkímélni a durva tisztítástól! Amennyiben a készülékben van ultrahangos vízbontó, akkor azt egy alkoholba mártott fülpálcikával lehet a legkönnyebben megtisztítani. A diffúzor tökéletes átfertőtlenítéséhez párologtass néhány csepp ecetet és vizet. Ezt elegendő alkalomszerűen elvégezni. Amint elkészültél, ne felejtsd el elöblíteni és teljesen megszárítani az összes tartozékot.

Végezetül

Egy diffúzort a munkahelyünk vagy a lakásunk szerves részévé tenni nagyon klassz és egészséges dolog.
Kicsit olyan, mintha egy wellnessközpontban élnénk. 0–24-ben üzemeltetni a készüléket azonban mégsem olyan jó ötlet. A túl sok párologtatás nem feltétlen egészséges!
Az illóolajokban igen erőteljes hatóanyagok is lehetnek. Egészségügyi problémák esetén, mindenképpen kérd ki egy orvos véleményét, hogy számodra biztonságos-e a diffúzor használata! Függeszd fel a működtetését, fejfájás, torokfájás vagy légszomj esetén! Az illóolajok a gyerekektől elzárva tartandók és 12 hónapnál kisebb csecsemők közelében nem célszerű a párologtatás. Borsmenta és eukaliptusz esetében várjuk meg a 24 hónapos kort.